אם אינך יכול לראות את העלון כראוי לחץ כאן

 הישגי סיכוי ב-2015: מוכיחים שאפשר לשנות
 
מידעון סיכוי 31 באוגוסט 2015
 
 
 
 
רון גרליץ

שלום לתומכי וידידי סיכוי

העשייה של סיכוי מתקיימת במציאות לא פשוטה: לא מסובך לראות שקולות של הדרה ושנאה מקבלים יותר ויותר מקום בחברה ובפוליטיקה הישראלית בשנים האחרונות, ורעיונות של שוויון וחיים משותפים נראים כאילו הם נדחקים לשוליים. קשה יותר, אבל חשוב לא פחות, לראות מציאות מורכבת יותר ואת הסיכויים וההזדמנויות הרבים שכן קיימים במציאות הנוכחית בישראל. במהלך שנת 2015 הוכחנו בעשיה שלנו שאפשר לנצל את ההזדמנויות ולשנות, במגוון תחומים, ובהישגים בינוניים  וגדולים שמצטרפים להשפעה אמתית בשטח ולשינוי במדיניות הממשלה כלפי האזרחים הערבים ובמערכת היחסים שבין יהודים וערבים.

רגע לפני החגים היהודים והמוסלמים המתקרבים, אנחנו עוצרים לרגע כדי להביט לאחור על ההישגים של שנת 2015 עד כה ולחלוק אתכם כמה מהמרכזיים שבהם:

המלצות צוות 120 הימים – הישג משמעותי לשוויון בתחום הדיור

בינואר 2015 הוקם צוות 120 הימים למציאת פתרונות דיור בישובים הערבים בראשות ראש אגף התקציבים במשרד האוצר. סיכוי הוזמנה לייעץ לצוות וחברי מחלקת מדיניות שוויונית השתתפו בכל דיוני הצוות שהתקיימו. בדו"ח שיצא ביוני  ניתן לראות את "טביעות האצבעות" של העבודה של סיכוי. זאת הפעם הראשונה שדו"ח ממשלתי לקח אחריות מקיפה על תחום הדיור ביישובים הערביים והכריז על צעדים רבים וקונקרטיים לפתרון בעיית הדיור ביישובים הערבים. לשמחתנו הדו"ח אימץ מספר לא מבוטל של המלצות מדיניות של סיכוי. לאחרונה נשמעו הערכות בתקשורת כאילו דו"ח זה לא ייושם. איננו שותפים להערכה זו ובכל מקרה צוות סיכוי פועל בכל האמצעים, משקיע משאבים רבים כדי להמשיך  ללוות את יישום המלצות הדו"ח, ולוודא כי ההמלצות החיוביות שבדו"ח יתוקצבו ויעברו לשלב היישום, וההמלצות הפחות חיוביות יישארו על הנייר. 

ייצוג הולם – גם במכרזי מדינה

ביוני ערכנו מפגש חשיבה עם פקידי ממשלה בכירים ממשרדי המשפטים, הכלכלה, הרשות לפיתוח כלכלי ונציבות שוויון הזדמנויות בעבודה וכן שותפים מארגוני החברה האזרחית. המטרה היתה להציג את הרעיון החדשני של סיכוי לקידום תעסוקת אזרחים ערבים בשוק הפרטי על ידי רגולציה ממשלתית בתהליך שבו המדינה קונה שירותים ומוצרים מהשוק הפרטי. במפגש הוצג לראשונה דו"ח ראשון בנושא קידום ייצוג הולם של האוכלוסייה הערבית באמצעות מכרזים של המדינה. בעקבות המפגש אנו צפויים לפרסם את הדו"ח הסופי בחודשים הקרובים ובינתיים אפשר להתרשם כאן מטעימה מהדו"ח.  

פריצת דרך בהקמה של מעונות יום בישובים הערבים

בחודשים האחרונים היינו בקשר אינטנסיבי עם משרדי הכלכלה, האוצר, הרשות לפיתוח כלכלי של החברה הערבית והרשויות המקומיות הערביות, על מנת להביא למיצוי התקציב שהוקצה לרשויות המקומיות הערביות לבינוי מעונות יום. לשמחתנו הועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, בראשות ח"כ עאידה תומא סלימאן, אימצה עיקר המלצות המדיניות שלנו. בין היתר הוחלט לקדם פגישה מיוחדת עם שר הכלכלה ולהציע לו הקמת צוות בין משרדי להסרת חסמים להגברת מיצוי התקציבים. כמו כן נציגי משרד הכלכלה הצהירו במהלך הדיון בועדה על כוונתם להקצות תקן לליווי הרשויות המקומיות הערביות במילוי הקולות הקוראים לבינוי מעונות יום, ותקן נוסף באגף מעונות יום ומשפחתונים לליווי הרשויות המקומיות בכלל, ובנוסף נשקלת הקצאה של 40% מהתקציב הכולל לבינוי מעונות יום, במקום 20% מהתקציב שמוקצה כיום לרשויות המקומיות הערביות, כל אלה צעדים שהיו חלק מהמלצות המדיניות שלנו. הצטברות ההישגים והמאמצים שהפעלנו הביאו לכך שמרבית החסמים הוסרו, והשנה, בניגוד לשנה שעברה, הרשויות המקומיות הערביות ימצו את התקציב שהוקצה להן".

האוטובוס ידבר גם בערבית

גם כיום, המידע לנוסע באוטובוס (בכריזה ובשילוט אלקטרוני בתוך האוטובוס ובתחנות), גם בקווים המשרתים רק את היישובים הערבים, הוא לרוב בעברית בלבד.  פרויקט מרחב ציבורי פעל בשנתיים האחרונות מול קבוצת עפיפי, חברת קווי האוטובוסים השנייה בגודלה בישראל והמפעילה את רוב הקוים בצפון, בדרישה להוסיף שילוט אלקטרוני וכריזה בערבית באוטובוסים . בתחילה לא זכינו להתייחסות רצינית, ולכן בתחילת 2015 יזמנו עצומה בשם 14 ארגוני חברה אזרחית, ובמקביל השקנו קמפיין וסרטון אנימציה להעלאת המודעות לעניין ולהפעלת לחץ נוסף על קבוצת עפיפי, שהופץ ברשתות החברתיות.  בתגובה התחייבה הנהלת עפיפי להיענות לדרישותינו, והתחייבה כי עד סוף 2015 בכל האוטובוסים שהיא מפעילה הכריזה והשילוט האלקטרוני יהיו בעברית ובערבית, וכן תרגמה את אתרי האינטרנט של שלוש חברות הבת שלה לערבית, כך שאנחנו עומדים לקראת הישג משמעותי ביותר. נמשיך לעדכן.

עשרות אמנים דרשו: פסטיבל הצגות הילדים – גם בערבית

בשנים האחרונות נאלצנו להזכיר שוב ושוב למנהלי הפסטיבל הבינלאומי להצגות ילדים בחיפה שהם פועלים בעיר מעורבת ובאזור מעורב, ולכן אסור שיתעלמו מהילדים הערבים. לאחר שגילינו השנה כי בין 96 הצגות הפסטיבל אין הצגה אחת בערבית, ואפילו לא פרסום אחד בערבית מזמין את הציבור הערבי לפסטיבל, קראנו להנהלת הפסטיבל לתקן את המצב באופן מידי. שילבנו כוחות עם עשרות אמנים ואנשי תאטרון שחתמו על עצומה בנושא, וקראנו לכם הגולשים בעמוד הפייסבוק שלנו להצטרף אליהם. העצומה ותשומת הלב התקשורתית, וכן מאמר דעה נוקב של המחזאי יהושע סובול,  הביאו את הנהלת הפסטיבל להכיר בחשיבות הנושא ברגע האחרון, לתרגם את הפרסום לערבית, ולהוסיף הצגה אחת בערבית בדקה ה-90. סיכוי ממשיכה במאבק לקדם מרחב ציבורי משותף שבו יש מקום לשפה ולתרבות של כל הקבוצות.

מעל ל-1500 תיירים בישובים הערבים בחודש הרמדאן

פרויקט תיירות אזורית משותפת של סיכוי זכה להצלחה מרגשת במיוחד השנה לאחר שמעל ל-1500 מבקרים יהודים הגיעו בעקבות הקריאה של עמותת סיכוי לעשרות סיורים מרתקים בישובים הערבים בשלושה אזורים בארץ: בעמק ובהר – אזור נצרת, דרך הים – המשולש הדרומי, ומרבד ירוק – וואדי ערה. הסיורים, שהודרכו במקביל על ידי מדריכים יהודים וערבים הפעילים בשלוש קבוצות התיירות המשותפת שהקימה סיכוי, היו מלאים וזכו לביקורות מרגשות מהמבקרים, וגם לסיקור תקשורתי נרחב, בעברית בערבית ובאנגלית. סיורי לילות רמדאן הם רק רגע השיא מתוך עשייה התיירותית המתרחבת שמובילה סיכוי, שמפתחת קשרים בין יהודים וערבים בישובים שכנים, הזדמנויות לפיתוח כלכלי בישובים הערבים, והיכרות טובה ומעמיקה יותר של הציבור היהודי עם המסורת, ההיסטוריה והתרבות של החברה הערבית.

השקנו פרויקט חדש: חינוך לחיים משותפים

גילויי האלימות והגזענות בין יהודים לערבים במהלך המלחמה בעזה בקיץ 2014 חיזקו אצלנו את ההבנה שהפעולה להבטחת שוויון אזרחי חייבת לכלול גם את חינוכם של אזרחי העתיד, ובעקבות כך הוקם השנה פרויקט חדש וראשון מסוגו, "חינוך לחיים משותפים", במטרה להביא את משרד החינוך להטמיע חינוך לחיים ומשותפים לאורכה ולרוחבה של מערכת החינוך. אמנם במצב הפוליטי הנוכחי זה נשמע יעד מרחיק לכת, אך זו לא הפעם הראשונה שעמותת סיכוי פועלת ובהצלחה להשיג יעדים מרחיקי לכת. בראשית יוני הובלנו שולחן עגול במסגרת כנס דב לאוטמן למדיניות החינוך תחת הכותרת מהכוח אל הפועל: איך לתכנן תוכנית מערכתית לחינוך לחיים משותפים?, ולאחרונה, בצל אירועי אוגוסט 2015 הקשים, פנינו לשר החינוך בנט ביחד עם ארגונים נוספים החברים בפורום חינוך לחיים משותפים, בקריאה להקצות תקציבים וליישם תוכניות של חינוך לחיים משותפים כבר מתחילת שנת הלימודים הקרובה.

שיתוף פעולה מבטיח בין רשויות מקומיות: הרחבת אזור התעשייה באיכסאל

בשבוע שעבר התבשרנו לגבי אחד ההישגים החשובים של פרויקט אזורי שוויון, המקדם שיתופי פעולה בין רשויות מקומיות יהודיות וערביות שכנות: אזור התעשייה באיכסאל, שהיה משותף עם המועצה האזורית עמק יזרעאל, יורחב ב-100 דונם נוספים. להישג זה יש חשיבות כפולה: פיתוח כלכלי ופיתוח מקורות הכנסה לרשות המקומית הערבית, וחיזוק שיתופי הפעולה בין הרשויות היהודיות והערביות באזור. בשל חסמים תכנוניים ובירוקרטיים הליך אישור הקמה או הרחבת אזור תעשייה אורך שנים ולעיתים לא נדירים אף עשורים. אזור התעשייה הקיים נבנה על אדמות המועצה האזורית עמק יזרעאל והיה משותף עמה עד 2009, אז הועבר השטח לתחום שיפוט מועצת איכסאל בעקבות ועדת תיקון גבולות. מאז 2009 אזור התעשיה נמצא בבעלות איכסאל והכנסותיו מארנונה שייכות לה. ההרחבה בעוד 100 דונם תתבצע על קרקע של המועצה האזורית עמק יזרעאל וההכנסות מההרחבה יחולקו בין שתי השותפות. ללא ספק זה יעצים באופן משמעותי את יכולתה של איכסאל להשקיע בתשתיות ולשפר את השירותים שהיא מספקת לתושביה. כמו כן, הקמת אזור התעשיה בעבר ורהחבתו העתידית הן דוגמא מצוינת לתועלת שבשותפות בין רשויות מקומיות יהודיות וערביות לטובת שני הצדדים והאזור כולו.

הדהדנו בתקשורת

גם מעבר לסיקור התקשורתי המשמעותי של ההישגים והעשיה של סיכוי, המשכנו להשמיע בתקשורת, בעברית, באנגלית ובערבית, קול של שותפות ושל חתירה לשוויון. עו"ד סמאח אלח'טיב איוב כתבה ב-ynet על תקרת האבן של הנשים הערביות. אנשי מחלקת מדיניות שוויונית תרמו להכנת כתבה מקיפה ב"דה מרקר" על ישובי וואדי ערה, והשתתפנו בסדרת הכתבות המעמיקה "ערבים/ישראלים" בערוץ 10. רון גרליץ, מנכ"ל שותף של סיכוי, הסביר במאמר בהארץ מדוע גל הגזענות כלפי האזרחים הערבים הוא דווקא תגובת נגד להתחזקותם, וגם הציג במאמר בדה-מרקר את הצלחת התיירות המשותפת כהזדמנות אמיתית לשינוי.

***
אלה רק חלק מההישגים הרבים ומהעשייה הנרחבת שלנו בשנה האחרונה. יש לנו עוד עבודה רבה לפנינו, ואנחנו בטוחים שמתוך נכונות להתמודד עם החסמים ולראות את ההזדמנויות נגיע להישגים רבים נוספים. אנחנו מזמינים אתכם להתעדכן בזמן אמת בעשיה שלנו בעמוד הפייסבוק של סיכוי, לשתף את המידע לחבריכם ולספר לנו מה אתם חושבים.

בשבוע הבא תכנס לתפקידה המנכ"לית השותפה החדשה, ראונק נאטור, עליה כתבו לכם יושבי הראש של העמותה בחודש שעבר, אז המידעון הבא כבר יהיה חתום על ידי שנינו.

מוזמנים לאחל לנו הצלחה בהובלה משותפת של הארגון.

חגים שמחים ושנה טובה,
רון גרליץ,
מנכ"ל שותף, עמותת סיכוי

להסרה מרשימת התפוצה לחץ כאן
עלון זה נוצר והופץ באמצעות מערכת אלטרו